Improvisationskurs

Hur får man en människa att höja blicken efter år av dålig självkänsla? Eller någon som ofta styrt andra, att tillåta sig ledas? Hur stimulerar man kreativitet och upptäckarlust?

Övning ger färdighet. Teater och drama är fantastiska verktyg för att få människor att se sin egen roll i samspelet med andra. Jag har arbetat i utbildningar och haft fristående kurser med människor som känt sig motiverade att gå och med personer som upplevt sig dit tvingade. Det är en spännande utmaning att jobba med båda grupperna. Fast resan till ökad medvetenhet ser ofta likadan ut. Den kan vara otroligt lustfylld, stundtals svår och ibland obegriplig. Sen står man där vid kursens slut och har förhoppningsvis blivit lite klokare på sig själv och fått en personlighetsutveckling.

Varje gång förundras jag över vad vi lyckas göra tillsammans med uppmuntran, lust och mod. Det är fantastiskt att se barn, ungdomar och vuxna göra saker de inte visste att de kunde!

Kurstillfällena anpassas efter deltagarnas behov och tidigare teatererfarenhet. Deltagarna får teoretiskt men mest praktiskt gå igenom grunderna inom teaterimprovisation. Det praktiska arbetet består av olika sorters gestaltande genom övningar, improvisationer och rollspel som framförs för de övriga kursdeltagarna.

De moment deltagarna arbetar med är:

  • Vikten av bejakning av sina egna och andras idéer
  • Samarbete och lyssnande
  • Status – hur det kan uttryckas, förändras och uppfattas
  • Skådespelarens fem V:n och skapande av egna rollfigurer
  • Hur skriven text och situation kan varieras genom olika tolkningar

 

”En alltigenom hisnande upplevelse, där du får lov att testa dina gränser oavsett förmåga, alltid landa mjukt i ett finmaskigt skyddsnät av Charlottes humor, värme och professionalism. En spännande och rolig utmaning för dig som vill öka din självsdistans/insikt på kortast möjliga tid utan att få ett enda själsligt blåmärke.”

Harriet Lefvert, barnmorska och gestaltterapeut

 

”Jag anmälde mig till Charlottes improvisationskurs efter att två personer under en och samma vecka pratade otroligt gott om kursen. Sedan följde 10 veckor med tre  timmars skratt och glädje varje onsdagskväll. Hejdlöst fick vi kasta oss ut utanför alla våra trygghetszoner och lära oss kommunicera utan ord, lära oss vad vår kropp ”säger/signalerar”, gå in i olika roller och träna oss på samspelet mellan varandra. Att spegla en främmande persons kroppsrörelser utan att kommunicera under 20 minuter (jag tappade tidsuppfattningen) var helt magiskt och otroligt starkt. Denna kurs har jag rekommenderat till alla som är intresserade av personlig utveckling! Då ingen fortsättningskurs finns, så funderar jag allvarligt på att gå samma kurs en gång till för jag blev ”beroende.”

Anna Degerman, Utvecklingschef, Luleå kommun

När du bollats fram och tillbaka i olika åtgärder
När du inte är sedd
När du är på väg att ge upp – Då är Charlotte rätt person för dig!

Under hennes ledning
tillåts du vara den du är
tillåts duga som du är
du får möjlighet att växa till den du vill vara.

Det blir många skratt och mycket humor under hennes omvårdnad,
hon hjälper dig att få större självförtroende och ökad självkänsla med drama och teater som verktyg

Detta är min erfarenhet efter att ha arbetat med Charlotte under flera år i projekt med långtidsarbetslösa, samt unga kvinnor med psykisk ohälsa.

Siv Jonsson, kursansvarig, Älvsby folkhögskola

%d bloggare gillar detta: